Secretul 1 : Lista celor 9 greseli de evitat in alegerea terenului

Agentie imobiliara Gheorgheni

Secretul 1 : Lista celor 9 greseli de evitat in alegerea terenului

 


Detalii la care e obligatoriu să fii atent!!!

Te rog să tratezi cu maximă atenţie achiziţia terenului. Acesta este unul dintre factorii care influenţează decisiv, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ, bugetul dedicat casei tale.

În ceea ce priveşte eventualele influenţe negative pe care terenul le poate avea asupra bugetului, trebuie ştiut că acestea se manifestă din cel puţin două puncte de vedere:

Preţul/mp. Să analizăm un exemplu: o diferenţă de 1-20 euro/mp nu pare foarte mare la prima vedere, dar dacă ne raportăm la un teren de 1000mp, diferenţa ajunge la 10-20.000 euro. Ce inseamnă asta? Că achiziţia unui teren cu doar 20E/mp mai scump înseamnă 20.000 euro mai puţin în buzunarul tău :).

2. Viciile ascunse. Acesta este un exemplu pe care îl voi menţiona în repetate rânduri (dar o listă cu lucrurile pe care trebuie să le eviţi la achiziţia terenului poate fi parcursă mai jos): dacă iei un teren la o distanţă nu foarte mare de linia de curent, dar furnizorul de energie îţi spune, după ce ai cumpărat terenul, că nu are suficientă putere pentru a te branşa şi pe tine şi îţi impune instalarea unui Punct de transformare, costurile suplimentare se pot ridica la sume de cel puţin 15.000 euro.

 


Toată lumea ştie că terenurile de la perifierie sunt mai ieftine decât cele centrale. Într-adevăr, terenurile care se află la periferie au un preț cu până la 60%-80% mai mic decât cele pe care ți le poți achiziționa în centru. Economiile pot fi, deci, de ordinul zecilor de mii de euro... DAR...

În acest caz, e imperios necesar să faci nişte verificări atente în ceea ce priveşte terenul. Despre aceste verificări îţi voi vorbi în detaliu în cele ce urmează, pas cu pas.

La ce trebuie să fii atent, aşadar?

Iată un TOP 9 GREŞELI ÎN ALEGEREA TERENULUI

Când începi să lucrezi la visul de a avea o casă şi îţi dai seama că acesta poate fi realizat, euforia poate fi atât de mare, încât devii predispus la numeroase GREŞELI.

Dar pentru că eşti aici, cu mine, îţi voi atrage atenţia asupra unor indicii puternice de care trebuie să ţii cont pentru a ocoli fiecare capcană ce îţi iese in cale pe parcursul călătoriei de construcţie a Casei Tale de Vis.

Iată câteva dintre greşelile pe care cei mai mulţi le fac la achiziţia terenului (dar pe care te invit să le eviţi):

1. LIPSA DRUMULUI DE ACCES - A DREPTULUI DE SERVITUTE
Un drum desenat pe o o foaie de hârtie, prin faţa parcelei pe care o cumperi, nu reprezintă în niciun caz o soluţie atâta vreme cât acel desen nu este realizat de un topograf autorizat şi nu are avizul OCPI. Ba chiar este posibil să te vezi nevoit să plăteşti vamă vecinului tău pentru că treci peste terenul lui.

2. DRUM DE ACCES IMPROPRIU
Ce vreau să spun este că un drum de pământ de 100 m poate fi parcurs fără prea mari probleme vara, pe secetă, dar de cu toamnă până în primăvară, când solul este îmbibat de apă, probabilitatea să ajungi la casa ta confortabil, cu maşina, este aproape ZERO. Excepţie: dacă eşti posesorul unui 4x4 bine dotat :).

Recomandare: Caută locaţii la care poţi să ajungi civilizat şi pe timp de toamnă, iarnă sau primăvară timpurie.

LIPSA UTILITĂŢILOR CE CRESC COSTUL FINAL AL TERENULUI

3. Lipsa accesului la curent
S-ar putea ca linia de curent să nu fie la o depărtare mai mare de 50 m faţa de colţul terenului tău şi asta să te bucure, iniţial.

Dar de asemenea s-ar putea ca, dacă ceri un aviz de racordare de la Electrica, să ţi se răspundă că în zona nu este suficientă putere pentru a fi şi tu branşat, aşa că trebuie să faci o extindere de curent şi să instalezi un Post de transformare (costuri care pot trece linistit de 20.000 euro).

Recomandare: înainte de achiziţia terenului, cere un aviz de la Electrica prin care să te asiguri că vei avea acces la curent fără probleme şi, mai ales, fără investiţii suplimentare.

4. Lipsa accesului la reţeaua de apă
Dacă terenul pe care l-ai ochit şi pe care vrei să-ţi construieşti casa nu are acces la reţeaua de apă, acest lucru nu este neapărat o problemă. Un foraj de adâncime poate să rezolve rapid situaţia. Dar ia în calcul un cost de minim 3.000 euro pentru o astfel de lucrare (aproximativ 50E/mp +TVA), la minim 60m adâncime (în fucţie de zonă, sol şi debitul de apă dorit).

5. LIPSA STUDIULUI GEO - TERENURI GREU CONSTRUIBILE

Ce este studiul GEO?

Studiul geotehnic este o analiză complexă a unui teren și a capacității acestuia de a susține în siguranță o construcție. În cadrul acestui studiu există concluzii, recomandări, precum și posibile soluții de amenajare a terenului.

Este vital ca studiul GEO să fie făcut înaintea achiziţiei terenului, pentru a şti de la bun început dacă vom putea construi pe acel teren şi la ce costuri trebuie să ne aşteptăm. Lipsa studiului GEO poate duce la o supradimensionare a structurii de rezistenţă din partea proiectantului, în vederea evitării unor probleme structurale în viitor. Totuşi, supradimensionarea atrage după sine şi costuri în plus.

6. LIPSA RIDICĂRII TOPO - TERENURLE ÎN PANTĂ

La terenurile în pantă, partea pozitivă constă în priveliştea deosebită, în panorama la care ai acces. Una din părţile mai puţin bune, însă, e reprezentată de costurile crescute. Costuri suplimentare pot apărea, în acest caz, ca urmare a efectuării studiului geo, a excavărilor, terasărilor, sprijinirilor de teren etc., fiind cu 10-40% mai mari decât în cazul unei construcţii obişnuite.`

Nu te lăsa înşelat de un preţ mic la achiziţie. Acesta poate duce la costuri suplimentare mult mărite în cazul unui teren în pantă.

7. NEEXPLOATAREA VECINĂTĂŢILOR (NU DISCUŢI CU VECINII)

O discuţie cu vecinii înainte de achiziţia terenului îţi poate da informaţii preţioase referitoare la atmosfera locului şi utilităţile existente (în mod real). Chiar dacă tu vezi linia de curent în faţa terenului, este posibil ca, în realitate, să nu ai acces la curent fără a face o extindere de reţea, din cauza lipsei de putere din zona respectivă. Alte detalii importante pe care le poţi afla ţin de eventualele neînţelegeri dintre vecini, litigii sau catastrofe naturale.

8. NEVERIFICAREA DOCUMENTAŢIILOR TERENURILOR (SARCINI, LITIGII)

Neverificarea documentaţiei terenului cu privire la eventualele litigii sau sarcini te poate arunca în mijlocul unor probleme şi încurcături pe care nu ţi le doresti.

9. NEVERIFICAREA RESTRICŢIILOR ZONALE PRIVIND CONSTRUCŢIA

S-ar putea ca, în ciuda faptului că în vecinătatea terenului pe care doreşti să-l cumperi există deja construcţii similare cu ceea ce doreşti tu să construieşti, să nu ţi se permită ridicarea unei clădiri asemănătoare din cauza unor restricţii de construcţie date de Primărie, Consiliul Local sau de unul din furnizorii de utilităţi.

Exemple: Interdicţie de construcţie pe o anumită arie pentru că în apropiere de terenul vizat există o reţea de medie sau înaltă tensiune, ori un punct de transformare.
Interdicţie de construcţie pentru că în apropiere de sau pe sub terenul tău trece o magistrală de gaz.

10. TERENURI INUNDABILE

Atenţie mărită la terenurile de pe malul râurilor, al lacurilor sau al mării, ori la cele poziţionate pe fundul văilor, între dealuri. Dacă vizionezi terenul pe timp uscat, ţi se poate părea locaţia ideală, dar, odată cu venirea ploilor, există şansa să descoperi că eşti, de fapt, pe fundul unui lac şi toată apa ţi se adună pe teren.

Sursa: Cristian Budau
Construieste cu capul pe umeri pentru a ramane cu bani in buzunar :)